in

Mértani test – válasz rejtvényhez

Mértani test – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi a mértani test más néven.

Íme a válasz: Dodekaéder, Ikozaéder, Gúla

Mi a Test (geometria)?

A geometriában test alatt olyan háromdimenziós alakzatokat értünk, amelyek határfelülettel jellemezhetőek. Néha szó esik magasabb dimenziós testekről is; ekkor azonban jelzik a dimenziót is. A határfelületet alkothatják sokszöglapok vagy görbült felületek. A legismertebb mértani testeket sokszög, körlap vagy gömbrész felületek határolják. Többek között a hengerek, a gömbök és a gúlák (speciálisan a tetraéderek és a piramisok) tartoznak az ismertebb mértani testek közé. Poliédernek nevezzük a testet, ha csak síkok határolják, ilyenek speciálisan a hasábok, és a kockák például. Sok mértani test felszíne, illetve térfogata kiszámítható képletekkel.

Ha a geometriai kontextus nem egyértelmű, akkor test szó helyett használják a mértani test vagy geometriai test összetételeket is; ugyanis a test szónak van egy másik, algebrai jelentése is.

Mi a dodekaéder?

A dodekaéder egy poliéder tizenkét lappal.

Általában a szabályos dodekaédert értik a „dodekaéder” szó alatt, vagyis azt a szabályos testet, melyet 12 szabályos ötszög alkot, melyek közül minden csúcsban három találkozik. Ennek 20 csúcsa és 30 éle van, duálisa az ikozaéder. A szabályos dodekaéder nem kristálycella, mert ezt az ötfogású szimmetriák lehetetlenné teszik.

Ez a cikk Mértani test – válasz rejtvényhez először a Kvízmester.com. oldalunkon jelent meg.

Szólj hozzá!

Atole – válasz rejtvényhez

Othello népe – válasz rejtvényhez