in

Egyszerű pad – válasz rejtvényhez

Egyszerű pad – válasz rejtvényhez

Rejtvényfejtés közben gyakran felmerülő kérdés, hogy mi az egyszerű pad más néven.

Íme a válasz: Lóca

Mi a pad?

A pad párnázatlan ülőbútor egy sorban ülő több személy számára. Egyszerű formája, a négy lábra fektetett ülőlap már a legkorábbi időkben előfordult. Görögország és Róma már gazdagabban képezte ki, a célszerű bútort állatlábakkal látta el és az ülőlapot profilokkal díszítette. Gyakran készült fémből és ráhelyezett párnák tették kényelmessé. A középkorban a pad a falhoz volt erősítve, az északi népeknél része a falburkolatnak. A 13. században már előfordultak támlás padok. A többnyire durván ácsolt daraboknak csak oldallapjai voltak némi dísszel ellátva, mert a többit a terítők és párnák teljesen elfedték. A gótika a hátlap emelésével és gyakran baldachinszerű kiképzésével új formát honosított meg, melyet gazdag faragott dísszel borított el. További fejlődésében a pad a támlásszék formát követte. Csak a 17. században vált el tőle, ekkor ugyanis gyakran készítették támla nélkül, és miután a ráhelyezett párnáknak nem volt tartásuk, kárpitozták. Később ismét a szék formáit követte.

Mi a lóca?

1. Hosszú ülőbútor, amely lábakra illesztett deszkából áll. A lóca rendszerint hordozható, több személy részére készült, támla nélküli hosszú ülés.

2. Népies: Ülőbútor parasztszobában; a fal mellett elhelyezett, gyakran díszesebb, több személy részére alkalmas hosszú pad, amelyet pokrócokkal letakarva pihenésre is használnak.

 

Ez a cikk Egyszerű pad – válasz rejtvényhez először a Kvízmester.com. oldalunkon jelent meg.

Szólj hozzá!

Szláv női név – válasz rejtvényhez

Hengeres testű apró halfajta – válasz rejtvényhez