in

Nem remekeltemNem remekeltem Katasztrófa voltamKatasztrófa voltam Jó voltamJó voltam Még több ilyetMég több ilyet HupszHupsz szuperszuper

Az emberek csupán 6%-a képes felismerni ezeket a Mandela-effektusokat! Neked sikerül? KVÍZ

Az emberek csupán 6%-a képes felismerni ezeket a Mandela- effektusokat! Neked sikerül? KVÍZ

De mi is az a Mandela-effektus? 2009-ben egy Fiona Broomer nevű amerikai nő egy konferencián rádöbbent arra a tényre, hogy Nelson Mandela afrikai politikus a konferencia napján még életben volt. A meghökkent nő még sokkos állapotba is került, mivel ő egészen addig abban a hitben élt, hogy Mandela meghalt még a börtönbüntetése alatt, ami utólag derült ki számára, hogy 1990-ben véget ért és szabadon engedték. Később a politikus Nobel-békedíjat is kapott és ő lett a Dél-Afrikai Köztársaság első fekete elnöke. 2013-ban halt meg, amikor már betöltötte a 95. életévét is. A valóságos tények tudatában a megdöbbent nő megosztotta felismerését a világgal is, amikor kiderült, hogy a tévhittel nem volt egyedül. Az így létrejött közösség olyannyira biztosan emlékezett a politikus korai halálára, hogy volt, aki még Mandela feleségének gyászbeszédét is vissza tudta idézni. A jelenség sokak figyelmét felkeltette, azóta pedig még több és több példát találtak erre az érdekes és több magyarázattal rendelkező kollektív tévhitre.  A közösségi, hamis emlékezet leginkább a filmek, zenék és márkák soraira, logóira, képeire és ikonikus mondataira vonatkozik, ezek körében jellemző.

Az első példánk az egyik leghíresebb Star Wars mondásra vonatkozik. Rengetegen idézik vissza viccelődve Darth Vader ikonikus mondatát (amit nem mellesleg még annál is több mém felhasznál): „Luke, én vagyok az apád”. A mindenki által ismert szavak sohasem fordultak így elő a filmben, mivel Darth Vader pontosan azt mondta: „Nem, én vagyok az apád”.

Nézzük te felismered e melyik a valóság és melyik csupán a Mandela-effektus?

Hány kérdésre sikerült jó választ adnod?

Kérlek segítsd a munkánk azzal, hogy megosztod ezt a kvízt és már láthatod is utána, hogy hány pontot értél el! Köszönjük!


Just tell us who you are to view your results !

Hirdetés
Az emberek csupán 6%-a képes felismerni ezeket a Mandela effektusokat! Neked sikerül? KVÍZ Az eredményed %%score%% jó válasz %%total%% kérdésből
0%

Lejjebb görgetve ne felejtsd el megírni hozzászólásba, hogy hány kérdésre válaszoltál jól! Kíváncsiak vagyunk, hogy remekeltél!

Szólj hozzá!

Ha nem tudod megválaszolni ezeket a kérdéseket, újra kellene járnod a 4. osztályt! KVÍZ

Azonosítsd a régi Hollywoodi sztárokat képekről! Mennyit sikerült felismerni? KVÍZ